BACK

Thank You

Your contact infomation has been sent

we will be in touch shortly

×
  • Stoughton Miller Residence

Stoughton Miller Residence

A Box with a View

for a rocket scientist and a community theater owner

 

Dutton Architects has designed an inexpensive, modern hillside house that, despite opening to the western views, can be passively cooled. The shape and structure of the house are the most efficient way we could have designed such an open building.

Simple Sustainability

 

To screen the sun on the large glass walls facing the afternoon sun, Dutton Architects created large overhangs- the roof and two cantilevered decks.  The atrium in the upper floor provides light deep into the main living floor, balancing the light from the west and reducing glare. When the large sliding glass doors of the western wall and the atrium are open, a chimney effect is created whereby warm air is evacuated and cooler marine breezes captured.

The Entry

 

The front door is a minimal glass passage to the side of the main volume of the house. The house is clad with bronzed corrugated metal- an inexpensive, pre-finished material that just had to be hung over the waterproofing membrane. The secondary volume, seen here clad in wood, is devoted to circulation and clad in plywood.

A Modest Entrance at the Top Contrasts with the Downhill Facade

 

View of the front door. The door is translucent glass, but a transparent side-light gives a clue as to what is beyond, and shows how the bronzed metal slides past the door and continues into the main house.

 

View from entry hall.

 

Once the door is open, there is a view all the way down through the house. The front door aligns with the stairs to the lower floor of bedrooms. At the end of this space is “the perch:” a place for the client to sit and reflect, read, or have an evening cocktail while watching the sunset.

A Light-Filled Zone in Green for Circulation

 

View of circulation volume looking back toward entrance. The corrugated bronzed metal of the main volume is clearly articulated in this space. The ribbon of green linoleum floor and stairs, capped by the flat white ceiling, expresses the zone of movement. The stained framing lumber is on the left as a screen between inside and out.

Dematerializing the Northern Wall

 

The north side of the house has exposed framing with continuous glass on the outside, and a partial layer of polygal on the inside for privacy.  The studs were stained with Cabot penetrating dark stain. All the materials are inexpensive off-the-shelf materials but used creatively to enhance the design. The window is a simple store-front system installed over the exposed wood studs.

Light, Open, Breathable House

 

The box of the house sits delicately atop the Silver Lake hill.

The bottom of the stair leading to the lower floor of bedrooms. The stairs and hallway of the circulation zone have a bright green linoleum floor. In this photo the green light reflects up on the white walls.

The Wall of Glass

 

Sliding glass doors open to a wood (ipe) deck that spans the width of the house.  The view here is to the north and the Hollywood Hills. The minimal guardrail is designed with steel bar sections and cables to maintain the view as much as possible.

A Deck with a View

 

The upper deck. The cut out in the wall is a window so those sitting in the living room can see the view toward downtown Los Angeles.

The lower deck on the bedrooms and family room floor.

Orange gives a slightly tropical look, and helps this back wall pop out against the otherwise muted palette of the pale yellow paint and the bronzed green of the steel cladding.

Open Kitchen

 

The kitchen is designed as part of a long linear cabinet, incorporating the fireplace as well as display and storage areas.

Diagram showing the components of the house.

Diagram of the main elevation of the house, showing the circulation zone against the green bronzed box of the main house.

The top floor is the main living space. It is conceived as a large open room, with a sloping roof, surrounding an atrium.


639 S. Spring Street
Studio 4A

Los Angeles, CA

90014

+1 323-668-2600

1045 Sansome Street
Studio 321

San Francisco, CA

94111

+1 415-726-2955

Name is required.